Na słowo „cholesterol” cierpnie nam skóra. Związek ten owiany jest złą sławą, gdyż obarczany jest za powszechne choroby cywilizacyjne jak miażdżyca naczyń krwionośnych oraz tętnic, otyłość oraz zawały serca. Osoby prowadzące zdrowy styl życia, starają się unikać cholesterolu w codziennej diecie. Jednak okazuje się, że cholesterol może być naszym przyjacielem, a dokładnie jego frakcja – HDL czyli dobry cholesterol.
Frakcja LDL niekorzystanie wpływa na nasze zdrowie i jego obecność w diecie jest wysoce niewskazana. Jest ona odpowiedzialna za transport niebezpiecznego tłuszczu z wątrobo do wszystkich komórek naszego ciała i dlatego ma on tendencje do osadzania się na ściankach naczyń. Krew staje się wyjątkowo lepka, co sprzyja powstawaniu skrzepów krwi. Frakcja HDL ma inne zadanie. Działa ona w sposób antagonistyczny. Przenosi ona tłuszcz z komórek i tkanek do wątroby, gdzie ulega on rozkładowi. Dlatego też w naszej diecie powinno znajdować się zdecydowanie więcej frakcji HDL. Można go znaleźć w rybach, oliwie z oliwek, jajach czy orzechach. Warto także przyrządzać potrawy na parze, aby uniknąć smażenia na tłuszczach.
Najnowsze komentarze