Co zjadamy w grejpfrucie?

Dietetycy przekonują, że spożywanie grejpfrutów (nawet każdego dnia) jest nie tylko świetne dla naszej figury (gdyż owoce te są prawie pozbawione kalorii a jednak bardzo sycące). W grejpfrutach występuje związek o nazwie naringina, która działa jak antyoksydant. Zawartość nargininy w tych soczystych owocach nadaje im gorzki smak. Co więcej, składnik ten występuje powszechnie w środkach farmaceutycznych (tabletkach, herbatkach) przeznaczonych dla osób odchudzających się.

 

Bardzo ciekawe jest jej połączenie z kofeiną. Okazuje się bowiem, że połączenie nargininy z kofeiną wzmacnia jej aktywność. Nawet o 10%. Podobna zależność występują w przypadku połączenia grejpfruta z innymi lekami. Nie jest to groźne, pod warunkiem, że nie są to leki nasercowe. Szczególnie osoby starsze powinny unikać spożywania soku z grejpfruta, gdyż spożywają zbyt wiele leków, które mogą nie wchłonąć się dostatecznie dobrze. A co oprócz nargininy sprawia, że grejpfrut jest tak zdrowy? Systematyczne spożywanie tego cytrusa znacząco obniża poziom cholesterolu a nawet wpływanie na obniżenie uczucia stresu, poprzez obniżenie poziomu kortyzolu.

Author: seneko-med.pl