Osoby, które uprawiają sport, ćwiczą codziennie i biegają muszą w sposób szczególny dbać o swoja dietę. Warto zaznaczyć, że odchudzanie się i sport nie idą ze sobą w parze. Dlaczego? Aby mieć siłę do treningów i biegu, musimy dostarczyć sobie bardzo dużą ilość białka, witamin oraz substancji mineralnych. Szczególnie ważne są też węglowodany.
Okazuje się, że przy codziennych dość obciążających organizm treningach (powyżej 6 km) biegacz potrzebuje aż 6 gramów węglowodanów na jeden kilogram jego masy. To sprawia, że mięśnie regenerują się znacznie szybciej i tym samym zapewniają energię na kolejne kilometry biegu. W diecie biegacza powinno znaleźć się także mleko i to w dużych ilościach (około 2 szklanek dziennie). Wpływa to bowiem na konstrukcję więzadeł i stawów, co zapobiega urazom. Nie należy zapominać także o mięsie, bogatym w białka i wzmacnia nasz organizm. Jako przekąski warto wybrać świeże owoce i warzywa, co zapewni nam zastrzyk witamin potrzebnych do każdego biegu. Witamina C odgrywa kluczową rolę, ponieważ jest ona jednym z budulców kolagenu, który buduje ścięgna.
Najnowsze komentarze