Jak zrobić cydr

Jak zrobić cydr?

Cydr jest to : sfermentowany sok z jabłek. Jednak nie ze wszystkich jabłek możemy stworzyć ten trunek – na powstanie jednego składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie dopełniają. Istnieje bowiem kilkaset odmian jabłek, które nadają się na uzyskanie z nich cydru. Najpopularniejsze to: ,,Antonówka”, „Słowianka” „Reneta” ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” oraz ,,Yarlington Mill”. Wyznacznikami tego czy dane jabłko się nadaje są: kwasowość, ilość taniny i zawartość cukru. Trzeba również pamiętać, że nigdy nie napijemy się dwa razy tego samego cydru. Ponieważ jabłka nawet tego samego gatunku co roku smakują troszkę inaczej, ze względu na przykład: na pogodę, ilość opadów i dostępność do słońca.

Gdy nasze jabłka są już zebrane należy je rozdrobnić na tak zwaną pulpę. Następnie z tej pulpy wyciska się sok za pomocą prasy, który następnie fermentuje w specjalnym zbiorniku zbiorniku. Wtedy to drożdże zaczynają wytwarzać alkohol. Ten proces trwa od tygodnia do 10 dni. Tradycyjny proces wyrobu tego trunku składa się z dwóch występujących po sobie procesów fermentacji. Niestety nie dzieje się dziś to często. Aktualnie, cydr powstaje głównie w sposób przemysłowy.

Jednak, to jeszcze nie koniec, ponieważ na tym etapie cydr jest bardzo wytrawny i nie nadaje się do picia. Powinien on teraz długo leżakować i dojrzewać w beczkach. Często też dodaje się cukier lub miesza kilka gatunków. Cydr ma przeważnie od 4% do 8% alkoholu oraz do 35% do 100% zawartości soku jabłkowego. Więc warto na to zwrócić uwagę ponieważ widełki w tym przypadku są bardzo szerokie i często można kupić coś co nie ma zbyt wiele wspólnego z naturalnym, jabłkowym trunkiem.

Przepisy i regulacje pozawalaną na dosładzanie cydru po fermentacji. Możliwe jest również mieszanie powstałego trunku z sokiem jabłkowym. Nie zabrania się stosowania dodatków smakowych i konserwantów. Cydr też często wzbogaca się o dodatki, takie jak regulator kwasowości. Wszystko to by polepszyć odbiór trunku przez konsumenta.

 

Author: seneko-med.pl