Jedzenie wiąże się nie tylko z przyjemnością, ale przede wszystkim z kaloriami. Ci, którzy są ciągle na diecie muszą szczególnie uważać na to, co jedzą na co dzień i zwykle wybierają produkty „light”. Jednak jest dla nich pewna świetna informacja. Istnieje bowiem produkt, który można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia i bez ograniczeń.
Mowa o drogocennej gryce. Gryka to roślina występująca bardzo powszechnie na polskich polach, a także hodowlana jest w szklarniach. Gryka to cenne źródło antyoksydantów, a przede wszystkim pozbawiona jest ona glutenu. To niesłychanie dobra i cenna informacja dla wszystkich uczulonych i cierpiących na celiakię. Mąka z gryki może służyć do zdrowych i wartościowych wypieków. Łuski gryki przechodzą bardzo drobny proces mielenia. Wypieki z gryki (wafelki, ciasta i ciasteczka) mają specyficzny, bardzo orzechowy smak. Ciasto bez grama kalorii? Brzmi nierealnie? Teraz już nie. Mąka z łusek gryki jeszcze nie jest dostępna na polskim rynku. Przyjdzie nam na nią poczekać jeszcze kilka miesięcy.
Najnowsze komentarze