Właściwości wielu produktów stosowanych w dietetyce są często odkrywane po wielu latach błędnych osądów. W Europie przyjęto, że olej kokosowy jest niezdrowy, a problem leży w samej opinii niepopartej badaniami. Przebadano olej kokosowy i naukowcy doszli do kilku zadziwiających odkryć. Olej kokosowy nierafinowany, czyli tłoczony na zimno poza walorami smakowymi ma także właściwości wspomagające odchudzanie. Po pierwsze powoduje uczucie sytości i łatwo niweluje łaknienie.
Olej kokosowy jest lekki i szybko zostaje przetworzony w energię, co nie pozwala na odkładanie się go w formie tkanki tłuszczowej. Ze względu na swoją odporność jest także zalecany do smażenia i pieczenia. Olej kokosowy podnosi także poziom ”dobrego” cholesterolu, zawiera kwas laurynowy mający właściwości bakteriobójcze oraz zawiera kwas kaprylowy stosowany do walki z grzybicą. Istnieją także badania świadczące o zapobieganiu przez olej kokosowy chorobie Alzheimera i utraty pamięci. Olej kokosowy nierafinowany jest przede wszystkim zdrowszy, gdyż posiada więcej składników odżywczych oraz ma intensywniejszy aromat i smak. Jest dostępny w sklepach spożywczych czy hipermarketach, a cena waha się od 25 zł do 30 zł za opakowanie.
Najnowsze komentarze