W społeczeństwie dominuje stwierdzenie, że skrobia modyfikowana to samo zło. Dużo się mówi o genetycznej modyfikacji żywności i większość ma wiele obiekcji dotyczącej tej grupy żywności. Jak się okazuje skrobia nie powstaje nigdy jako produkt genetycznej modyfikacji. Skrobia to cała gama związków, które mogą podlegać pewnym przemianom, chociaż nie muszą.
Skrobię stosuje się głównie w przemyśle spożywczym do zagęszczania produktów. Traktuje się ją jako wypełniacz żywności (produktów zbyt rzadkich lub mało tłustych). Zmieniona skrobia podlega tylko przemianom chemicznym, a nie genetycznym. Prostym przykładem jest kisiel, który zawdzięcza swe szybkie przygotowanie właśnie dodatkiem skrobi chemicznie modyfikowanej. Warto pamiętać, że nie ma nic groźnego dla człowieka w chemicznej modyfikacji i jest ona w 100% bezpieczna dla każdego człowieka (nawet dla dzieci). Zatem błędne teorie o szkodliwości modyfikowanej skrobi można włożyć między bajki. Nie bójmy się produktów o skrobi modyfikowanej.
Najnowsze komentarze