Od dawna już wiadomo, że zdrowy sen to podstawa prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Specjaliści twierdzą, że powinno się przesypiać około 7-8 godzin. Kiedy dochodzi do częstych zaburzeń snu, nasz organizm staje się mniej odporny. Dlatego też odczuwamy większy głód i sięgamy po wysokokaloryczne produkty. Jest to naukowo udowodnione w niezależnych badaniach.
Okazuje się, że zależy to od kontroli mózgu, a dokładnie od funkcjonowania ośrodka głodu i sytości. U osób, które regularnie przesypiają noce ośrodek sytości jest częściej pobudzony i nie kusi nas do częstej konsumpcji. Jednak długotrwały brak snu sprawia, że ośrodek głodu jest aktywny przez dłuższy czas. Inne badania wskazały na to, że osoby, które przespały mniej niż 5 godzin dziennie, chętniej sięgają po pączki i pizzę niż po wartościowe owoce i warzywa. Tym samym, pochłaniali około 300 kalorii więcej. Oprócz spożywania zbyt dużej ilości posiłków, pacjenci byli bardziej rozdrażnieni i agresywni. Kierują się oni emocjami i nie potrafią dokonywać chłodnych kalkulacji podczas podejmowania decyzji.
Najnowsze komentarze